Undgå at gå ned af konflikttrappen

konflikttrappen

Konflikters tre faser

Den østrigske konfliktforsker Friedrich Glasls interesserer sig bl.a. for konflikttrappen. Han mener, at konflikter har en naturlig måde at udvikle sig på, og han illustrer det via en såkaldt konflikttrappe. Overordnet mener han, at konflikter har tre faser. De bevæger sig fra at handle om:

  • Selve sagen fx “Louise er træt, når hun kommer i skole” til at handle om:
  • Personen: “Du er ligeglad med, at Louise ligger og ser Ipad hele natten.”
  • Konflikten kan ende i krigen, der er sidste fase: “Jeg vil ikke have Louise sover hos dig igen “.

Konfliktforskeren mener, at hver fase, har indbygget en “naturlig” løsningmodel der følger de 3 faser.

  • Fase 1: Begge parter får opfyldt deres behov 
  • Fase 2: Den ene part får opfyldt sit behov 
  • Fase 3: Ingen af partner får opfyldt behovet

Heldigvis har du mulighed for at undgå, at dine uenigheder udvikler sig til destruktive konflikter, hvis du kender konflikternes natur.

Konflikttrappen

Glasls viser, hvordan konflikten udvikler sig til trin for trin på en trappe. Der er 9 trin (og 3 faser). Hver gang du tager et trin ned af trappen, bliver det sværere at løse en konflikt, hvor både dit barns og jeres (forældres) behov dækkes tilfredsstillelse. Det der sker, når du optrapper en konflikt er, at du mister overblikket over selve sagen og du hvirvler længere og længere ned i en primitiv måde at løse konflikten på.

konflikttrappen

Bevæg dig op af konfliktrappen igen

 

Bliv klogere på de 3 faser og de 9 trin og find ud af, hvor du befinder dig på trappen, og hvordan du bevæger dig den rigtige vej.

Lær at styre konflikterne...

"Alting går lettere, når man samarbejder" citat, min Eks! Meld dig til nyhedsbrevet og download guiden: "4 hurtige håndtag" Du kan bruge den, før under og efter konflikten. Modtag også konkrete eksempler på, hvad du skal sige, når uenighederne eskalerer.


Eva Maria Knudsen
 

Jeg har samarbejdet som deleforælder med mine børns far i over 15 år. Jeg er uddannet cand.mag, konfliktvejleder, forhandler og psykologisk førstehjælper. Mine erfaringer med konfliktvejledning og forhandling har jeg bl.a. fået som tillidsrepræsentant for Dansk Magisterforening. Derudover drev jeg websitet 2hjem.dk i 10 år, der havde fokus på konflikthåndtering og de praktiske udfordringer i skilsmissefamilier. Jeg er fra 1966 og har 2 døtre.

>
close

Sådan styrer du konflikterne ... selvom din eks er ustyrlig

Tilmeld dig nyhedsbrevet, download guiden og få

  • 4 hurtige håndtag der åbner døren for, DU får styr på konflikten
  • Eksempler på, hvad du kan sige, når uenigheden eskalerer
  •  + 1 skudsikkert tip, der sikrer, du forbliver helt rolig