Uenig med din eks? Konfliktvejledning hjælper

3 gode grunde til at konfliktvejledning hjælper

  • Du og din eks-partner behøver ikke blive enige
  • Du lærer dine egne behov og værdier at kende
  • Du ser (måske) din eks-partner med andre øjne

Når konflikten bliver destruktiv

Der kan være flere årsager til, at dit samarbejde ender med at blive en destruktiv konflikt. Du kender fx helt sikkert den situation, at du og din eks-partner, sidder med hver jeres billede af, hvordan verden hænger sammen. I ser, hører og mærker simpelthen verden forskelligt. Og måske ser i jeres fælles barns behov helt forskelligt og har derfor forskellige ønsker. Der er altså ikke egentlig tale om rigtigt eller forkert, men om to forskellige opfattelser af en given situation og et forskelligt fokus.

En anden årsager til at konflikten, kan være skuffede forventninger. Måske sidder du og er vred eller skuffet over din eks-partners handlinger, fordi du forventer, at din eks opfatter situationen på nøjagtig samme måde som dig. Det er – som du sikkert ved – sjældent tilfældet.

Hvis du eller din eks, forsøger at få ret i  “sandhedEN” igennem argumentation, er der stor risiko for, at dialogen går i hårdknude og ophører eller bliver skinger.

Hvorfor hjælper konfliktvejledning?

Konfliktvejledning hjælper, fordi det handler om at undersøge konflikten med nye øjne. Konfliktvejlederens opgave er- sammen med dig  at finde frem til konfliktens kerne. I den proces lærer du dine behov at kende, og finder en måde du kan håndtere, at du og din eks fx aldrig bliver enige.

I konfliktvejledning arbejder man med at konflikten består af to grundpiller: En sag (fx: Du og din eks kan ikke blive enige om, jeres fælles barn må tage med på spejderlejr) og en relation (jeres forhold).  Det er de to ting der er på spil i en konflikt.

Det er ikke altid man kan blive enige om sagen. Netop hvis man ikke er enige / bliver enige, er det vigtig at tage vare på relationen, så I kan se hinanden i øjenene næste gang, i skal opløse en konflikt eller drøfte et forhold i er uenige om.

Det kan være så svært at acceptere, at den gode løsning sjældent handler om at få ret. Nogle gange er udkommet af en konflikt, at du lærer dine egne behov og værdier eller din eks-partners behov og værdier bedre at kende. Den indsigt vil hjælpe dig næste gang samarbejde knirker og måske endda forhindre uenigheder.

Lær at styre konflikterne...

"Alting går lettere, når man samarbejder" citat, min Eks! Meld dig til nyhedsbrevet og download guiden: "4 hurtige håndtag" Du kan bruge den, før under og efter konflikten. Modtag også konkrete eksempler på, hvad du skal sige, når uenighederne eskalerer.


Eva Maria Knudsen
 

Jeg har samarbejdet som deleforælder med mine børns far i over 15 år. Jeg er uddannet cand.mag, konfliktvejleder, forhandler og psykologisk førstehjælper. Mine erfaringer med konfliktvejledning og forhandling har jeg bl.a. fået som tillidsrepræsentant for Dansk Magisterforening. Derudover drev jeg websitet 2hjem.dk i 10 år, der havde fokus på konflikthåndtering og de praktiske udfordringer i skilsmissefamilier. Jeg er fra 1966 og har 2 døtre.

>